Laboratorieteknikker som værktøj til at bestemme træprodukters oprindelse og art

Forpligtelsen for virksomheder der handler med træ, har aldrig været større, når det kommer til at dokumentere træprodukters oprindelse og art. Sideløbende med at kundernes krav om bæredygtighed vokser, stilles der også markedskrav til tømmerets lovlighed.

Det sker eksempelvis via tømmerforordningen fra EU (EUTR), som kræver, at europæiske virksomheder, der for første gang placerer træprodukter på det europæiske marked, skal udøve ”due diligence” og sikre sig, at produktet stammer fra lovlige kilder.

I en ny artikel fra NEPCon, kommer der nu en gennemgang af en række teknikker, som kan hjælpe trærelaterede virksomheder med at dokumentere træprodukters oprindelse og art.

Artiklen er en del af en planlagt artikelserie om EUTR i forbindelse med projektet Supporting Legal Timber Trade, som styres af NEPCon. Den første i rækken ser på forskellige laboratorieteknikker, der kan bruges til at verificere træprodukters oprindelse og art. De forskellige teknikker er gode værktøjer til at gennemføre en uafhængig verifikation af leverandøres information, som kan være nyttig i forbindelse med et due diligence system.

Artiklen undersøger de tre mest udbredte teknikker til at understøtte due diligence-processen, nemlig:

  • Analyse af træets anatomi, som kan bruges til at verificere træets art
  • DNA analyse, som kan bruges til at verificere træets art og oprindelse
  • Isotop analyse, som kan bruges til at verificere træets oprindelse

For hver enkelt teknik guider artiklen i begrænsninger, fordele og prisniveau. Der inkluderes også en oversigt over hvilke laboratorier, der kan gennemføre analyserne.

Læs hele artiklen her.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og hold dig opdateret om EUTR - EU's Tømmerlov

Disclaimer

  • Der tages forbehold for eventuelle fejl og mangler. Ved tvivlstilfælde er det til enhver tid forordning, lov og bekendtgørelse som gælder i forhold til indholdet på denne hjemmeside.