EUTR – En banebrydende forordning

EU’s tømmerforordning (EUTR) er banebrydende fordi den for første gang introducerer et forbud mod markedsføring af ulovligt fældet træ på det europæiske marked. Det gælder importeret træ, såvel som træ fældet i EU.

EUTR indeholder 3 primære forpligtelser som afhænger af hvor man befinder sig i trækæden fra skoven til forbruger. EUTR skelner nemlig mellem en ‘virksomhed’ og en ‘forhandler’. En ‘virksomhed’ er den der bringer træet i omsætning i EU for første gang, mens en ‘forhandler’ udelukkende handler med træ som allerede er bragt i omsætning.

  1. Forbud mod omsætning af ulovligt fældet træ – gælder for ‘virksomheder’
  2. ‘Virksomheder’ der for første gang bringer træprodukter i omsætning på EU-markedet skal udvise ‘Due diligence‘ – fornøden omhu.
  3. Krav om sporbarhed for ‘forhandlere’.

Det er således afgørende for hver enkelt aktør at fastslå hvor i trækæden man befinder sig.

Man kan på samme tid være både ‘virksomhed’ og ‘forhandler’, men forpligtelserne varierer altså afhængigt af om man selv bringer træet i omsætning for første gang eller om man køber træ der allerede er bragt i omsætning.

Få hjælp til at finde ud af du betragtes som ‘virksomhed’ eller ‘forhandler’ i afklaringstesten her på hjemmesiden.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og hold dig opdateret om EUTR - EU's Tømmerlov

Disclaimer

  • Der tages forbehold for eventuelle fejl og mangler. Ved tvivlstilfælde er det til enhver tid forordning, lov og bekendtgørelse som gælder i forhold til indholdet på denne hjemmeside.