I forbindelse med udsendelsen af informationsbrevene, har vi modtaget og svaret på en masse gode spørgsmål.
Dem har vi samlet i et overblik, så alle kan drage nytte af dem. Se listen nedenfor eller download den som en pdf.
Typiske spørgsmål fra virksomheder – og svar:
- Er Norge omfattet af EUTR-reglerne? Dvs. skal man have due diligence osv., hvis man importerer fra Norge?
- Man er omfattet af kravet om sporbarhed jf. artikel 5 i forordning 995/2010. Det plejer man at opfylde via skattelovgivningen i Danmark.
- Hvad er tilstrækkelig dokumentation? Og hvordan ved virksomhederne, at det de har, er godt nok?
- Der findes ikke noget enkelt dokument, der klarer det hele. Man skal, som det fremgår af forordningen, sikre tilstrækkeligt med oplysninger til at kunne vurdere risikoen for, at ulovligt fældet træ kan indgå i ens produkter. Herefter skal man effektivt minimere denne risiko til at være ubetydelig. Her er dokumenter naturligvis en vigtig del, men man skal kunne verificere oplysningerne og forstå, hvorfor de kan anvendes til risikominimeringen.
- Hvad skal man som virksomhed stille op, hvis producenten i f.eks. Kina ikke kan dokumentere træets hugstland/hugstområde?
- Find en anden leverandør, der kan.
- Skal virksomhederne sende dokumentationen nogle steder hen, eller skal de blot ligge inde med den i tilfælde af tilsyn?
- De skal ikke sende noget. Virksomhederne skal i 5 år opbevare/have adgang til dokumentationen, der ligger til grund for, at de har konkluderet, at der var ubetydelig risiko.
- Mange virksomheder importerer varer som på eutr.dk er listet som ’ikke omfattet’. Hvordan kan det være, at de har fået brev alligevel?
- Fordi de også har importeret varer, der er omfattet. Vi har endnu ikke mødt én eneste virksomhed, der har fået brev om EUTR, og som ikke har importeret. SKAT’S udtræk er baseret på varekoderne i forordningen koblet til det CVR nr., der har forestået indfortoldningen.
- Hvordan udføres en due diligence ordning helt konkret?
- Det afhænger af ens importer og aktiviteter. Der er ikke en enkelt model, der virker til alle. Derfor er der i EUTR-brevet henvist til steder, hvor man kan søge hjælp og vejledning.
-
Hvilke oplysninger skal virksomheden ligge inde med?
- Minimum de obligatoriske oplysninger jf. artikel 6 i forordning 995/2010.
- Er det alle led i produktionskæde, eller kun fra skovhuggeren?
- Kompleksiteten af forsyningskæden er vigtig i forbindelse med virksomhedens risikominimering. Hvis der kan blandes træ af ukendt oprindelse i løbet af produktionskæden, er det alle led man skal risikominimere.
- Hvordan foretages en risikovurdering, hvis virksomheden ikke ønsker at gøre brug af en brancheforening?
- Så må de selv gøre det. Det gør 8 ud af 10 virksomheder og hvis det er en vanskelig opgave så køber man sig til hjælp. Forordningens formål er at holde ulovligt fældet træ ude af EU, og det kan nogle gange være en stor udfordring.
- Har vi nogen råd til, hvordan en virksomhed kan risikobegrænse?
- Det letteste er at købe FSC eller PEFC certificerede produkter og huske at tjekke på fakturaen og/eller følgesedlen, at en certificeringskode og et “certificeringsclaim”/ certificeringsbetegnelse for produkterne fremgår af denne/disse.
Vurder hvor let det er at få oplysninger om produkters indhold af træarter af leverandøren. Hvis leverandøren ikke kan/vil, så udskift leverandøren.
Find evt. en leverandør, der allerede sælger til EU, USA og Australien. Alle områder/lande med lovgivning til bekæmpelse af ulovligt fældet træ.
- Hvordan dokumenteres en due diligence i forhold til risikovurdering og risikobegrænsning?
- Ved at gemme dokumentationen bag ens risikovurdering og risikominimering, således at man overfor Miljøstyrelsen kan fremvise på, hvilket grundlag, man har lavet sin vurdering.
- Hvilket sprog skal due diligence ordningen fremgå på?
- Dansk. Vi accepterer dog normalt engelsk, men virksomheden skal kunne forklare, hvorledes ordningen fungere og anvendes i praksis.
- Oplyser Miljøstyrelsen på forhånd deres tilsynsbesøg, når de besøger en virksomhed?
- Ja, som udgangspunkt varsler vi vores tilsyn med minimum 14 dages varsel, hvis ikke det forhindrer formålet med tilsynet.
- Er der en bagatelgrænse for, hvor små importer, der skal laves due diligence på?
- Nej, i princippet skal der laves due diligence på al træimport under omfattede toldkoder.
- Hvad er den nemmeste måde at leve op til EUTR?
- Skift til EU-leverandør!
Se også andre ofte stillede spørgsmål.